Κάθε εταιρεία πρέπει να γίνει εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης (AI)

Πώς μπορώ να μετατρέψω την εταιρεία μου σε εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης;

Πώς μπορεί μια εταιρεία, ενώ παράγει και πουλάει τα προϊόντα της, να γίνει εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης; Τι εννοούν οι ειδικοί, και ιδιαίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, όταν λέει ότι κάθε εταιρεία στο εγγύς μέλλον πρέπει να γίνει εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης; Πώς μπορεί κάθε εταιρεία να διατηρεί την ταυτότητά της και παράλληλα να είναι εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης; Τι εννοεί με αυτό στην πραγματικότητα;

Δικαίως αυτό σας προξενεί περιέργεια· είναι μια τολμηρή δήλωση και μπορεί πράγματι να φαίνεται περίεργη, στην αρχή. Για τον λόγο αυτό, ακολουθεί μια ανάλυση του τι μπορεί να εννοούν οι ειδικοί, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, όταν λένε ότι κάθε εταιρεία πρέπει να γίνει εταιρεία AI:

  1. Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται η νέα ηλεκτρική ενέργεια: Όπως η ηλεκτρική ενέργεια έφερε επανάσταση στις βιομηχανίες και την κοινωνία τον περασμένο αιώνα, έτσι και η τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να κάνει το ίδιο στον 21ο αιώνα. Ο Nadella πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι καθοριστική για τον τρόπο λειτουργίας, καινοτομίας και ανταγωνισμού των επιχειρήσεων. Θα είναι τόσο απαραίτητη όσο η ηλεκτρική ενέργεια ή η σύνδεση στο διαδίκτυο.
  2. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μόνο για εταιρείες τεχνολογίας: Ο Nadella τονίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μόνο για τεχνολογικούς γίγαντες, όπως η Microsoft ή η Google. Είναι μια τεχνολογία γενικής χρήσης, με εφαρμογές σε όλους τους τομείς. Από το λιανικό εμπόριο και την υγειονομική περίθαλψη έως την παραγωγή και τα χρηματοοικονομικά, κάθε κλάδος μπορεί να επωφεληθεί από την τεχνητή νοημοσύνη με κάποιο τρόπο.
  3. Η τεχνητή νοημοσύνη αφορά την ενίσχυση, όχι την αντικατάσταση: Ο στόχος δεν είναι να αντικαταστήσουμε τους ανθρώπους με τεχνητή νοημοσύνη, αλλά να τους ενδυναμώσουμε με τις δυνατότητές της. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυτοματοποιήσει ανθρώπινες εργασίες, να παρέχει πληροφορίες από δεδομένα και να βελτιώσει τη λήψη αποφάσεων. Αυτό επιτρέπει στους εργαζόμενους να επικεντρωθούν σε πιο ουσιαστικές δραστηριότητες, που απαιτούν δημιουργικότητα, κριτική σκέψη και συναισθηματική νοημοσύνη.
  4. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα ταξίδι, όχι ο προορισμός: Το να γίνετε μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, αλλά μια συνεχής διαδικασία μάθησης, προσαρμογής και ενσωμάτωσης. Οι εταιρείες πρέπει να αναπτύξουν μια στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης, να επενδύσουν στα σωστά εργαλεία και τεχνολογίες και να δημιουργήσουν ένα εργατικό δυναμικό έτοιμο για αυτή.
  5. Η τεχνητή νοημοσύνη αφορά τη δημιουργία αξίας: Ο απώτερος στόχος του να γίνετε μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης είναι να δημιουργήσετε αξία για τους πελάτες, τους εργαζόμενους και τους μετόχους σας. Επ’ αυτού, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να βελτιώσουν την αποδοτικότητα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να δημιουργήσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις:

  • Αγκαλιάστε την τεχνητή νοημοσύνη ως βασικό μοχλό της επιχειρηματικής δραστηριότητας: Οι εταιρείες πρέπει να βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη όχι ως ξεχωριστή τεχνολογία, αλλά ως αναπόσπαστο μέρος των λειτουργιών και της στρατηγικής τους.
  • Αναπτύξτε μια στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης: Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό τομέων όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει αξία, τον καθορισμό σαφών στόχων και την ανάπτυξη ενός οδικού χάρτη για την εφαρμογή της.
  • Επενδύστε σε ταλέντο και τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης: Οι εταιρείες πρέπει να προσλάβουν ή να εκπαιδεύσουν εργαζομένους με δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης αλλά και να επενδύσουν στην απαραίτητη υποδομή και εργαλεία.
  • Δημιουργήστε μια κουλτούρα που βασίζεται σε δεδομένα: Η τεχνητή νοημοσύνη ευδοκιμεί όταν της παρέχονται δεδομένα, επομένως οι εταιρείες πρέπει να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα που εκτιμά τα δεδομένα, τα συλλέγει και τα χρησιμοποιεί για να ενημερώνει τη λήψη αποφάσεων.
  • Αγκαλιάστε τη συνεχή μάθηση: Ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσεται συνεχώς, επομένως οι εταιρείες πρέπει να παραμένουν ενημερωμένες και να είναι πρόθυμες να προσαρμοστούν.

Στην ουσία, το μήνυμα του Nadella είναι μια πρόσκληση στις επιχειρήσεις για δράση:

  • Αναγνωρίστε τις μετασχηματιστικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.
  • Αγκαλιάστε την ως στρατηγική επιταγή.
  • Κάντε προληπτικά βήματα, ώστε να γίνετε εταιρεία που τροφοδοτείται από αυτή.

Όσοι ακούσουν αυτήν την έκκληση, θα είναι σε προνομιακή θέση για να ευδοκιμήσουν σε ένα μέλλον που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ, όσοι την αγνοήσουν, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω.

Δεν πρόκειται για τη δημιουργία της δικής σας τεχνητής νοημοσύνης από το μηδέν

Οι περισσότερες εταιρείες δεν θα χρειαστεί να γίνουν ερευνητικά εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσουν αλγόριθμους αιχμής. Αντιθέτως, θα ενσωματώσουν απλώς την τεχνητή νοημοσύνη στις υπάρχουσες διαδικασίες και προσφορές. Σκεφτείτε το σαν τη μετάβαση στη χρήση υπολογιστών και διαδικτύου — οι εταιρείες δεν χρειάστηκε να γίνουν κατασκευαστές υπολογιστών για να ευδοκιμήσουν στην ψηφιακή εποχή.

Πώς μπορούν οι εταιρείες να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη:

  • Βελτίωση των λειτουργιών: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυτοματοποιήσει εργασίες, να αναλύσει δεδομένα για καλύτερη λήψη αποφάσεων και να βελτιστοποιήσει διαδικασίες. Φανταστείτε μια εταιρεία λιανικής που τη χρησιμοποιεί για να προβλέψει τη ζήτηση, να διαχειριστεί το απόθεμά της και να εξατομικεύσει τις προτάσεις πελατών.
  • Ενίσχυση προϊόντων και υπηρεσιών: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσθέσει νέες δυνατότητες, να εξατομικεύσει εμπειρίες και να αυξήσει την αξία των προϊόντων σας. Σκεφτείτε έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για συστήματα υποβοήθησης οδηγού ή μια υπηρεσία streaming που τη χρησιμοποιεί για να προτείνει περιεχόμενο.
  • Δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανοίξει ευκαιρίες για καινοτομία και εντελώς νέες προσφορές. Μια εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να αναπτύξει εξατομικευμένη ιατρική ενώ ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να εντοπίσει την απάτη πιο αποτελεσματικά.

Τι πιθανόν εννοούν οι ειδικοί:

Τονίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι μετασχηματιστική σε όλους τους κλάδους, όπως ακριβώς ήταν και το διαδίκτυο. Οι εταιρείες που δεν αγκαλιάζουν την καινοτομία και δεν αξιοποιούν τις δυνατότητές της κινδυνεύουν να μείνουν πίσω. Πρόκειται, στην ουσία, για την αναγνώριση της τεχνητής νοημοσύνης ως βασικού μοχλού επιχειρηματικής δραστηριότητας, και όχι ως ξεχωριστής τεχνολογίας.

Δείτε πώς διαφορετικές εταιρείες μπορούν να γίνουν εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης με τον δικό τους τρόπο:

  • Λιανικό εμπόριο: Εξατομικευμένες προτάσεις, βελτιστοποιημένη τιμολόγηση, αυτοματοποιημένη εξυπηρέτηση πελατών.
  • Βιομηχανία: Προγνωστική συντήρηση, έλεγχος ποιότητας, βελτιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού.
  • Υγειονομική περίθαλψη: Πρόβλεψη ασθενειών, εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας, ανακάλυψη φαρμάκων.
  • Χρηματοοικονομικά: Εντοπισμός απάτης, αξιολόγηση κινδύνου, αλγοριθμικό trading.

Στην ουσία, πρόκειται για:

  • Κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες επιχειρηματικές προκλήσεις.
  • Υιοθέτηση εργαλείων και λύσεων τεχνητής νοημοσύνης.
  • Ανάπτυξη ενός εργατικού δυναμικού έτοιμου για τεχνητή νοημοσύνη.
  • Δημιουργία μιας κουλτούρας που αγκαλιάζει την καινοτομία και τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μόνο για τεχνολογικούς γίγαντες. Είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και σε όλους τους τομείς για να βελτιώσει την αποδοτικότητα, να ενισχύσει τις προσφορές και να οδηγήσει στην ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα παραδείγματα

Ακολουθεί μια πιο ουσιώδης ματιά στον τρόπο με τον οποίο διάφοροι κλάδοι μπορούν να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη, με βάση στοιχεία και παραδείγματα:

1. Λιανικό εμπόριο:

  • Εξατομικευμένες προτάσεις: Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης αναλύουν τα δεδομένα των πελατών (ιστορικό αγορών, συμπεριφορά περιήγησης, δημογραφικά στοιχεία), για να προτείνουν προϊόντα προσαρμοσμένα στις ατομικές τους προτιμήσεις.
    • Παράδειγμα: Η μηχανή προτάσεων της Amazon, η οποία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεών της, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει προϊόντα με βάση: προηγούμενες αγορές, προϊόντα που έχουν προβληθεί και προϊόντα δημοφιλή σε παρόμοιους πελάτες. (Πηγή: Έκθεση McKinsey & Company «The State of AI in 2023»)
  • Βελτιστοποιημένη τιμολόγηση: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσαρμόζει δυναμικά τις τιμές με βάση παράγοντες, όπως η ζήτηση, οι τιμές των ανταγωνιστών και τα επίπεδα αποθεμάτων, για να μεγιστοποιήσει τα έσοδα και την κερδοφορία.
    • Παράδειγμα: Οι αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν συστήματα διαχείρισης εσόδων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, για να βελτιστοποιήσουν τις τιμές των εισιτηρίων με βάση τη ζήτηση σε πραγματικό χρόνο και τη διαθεσιμότητα θέσεων. (Πηγή: «Dynamic Pricing in the Airline Industry», από τον Peter Belobaba)
  • Αυτοματοποιημένη εξυπηρέτηση πελατών: Τα chatbot που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να χειριστούν κοινά ερωτήματα πελατών, να παρέχουν υποστήριξη και να επιλύουν προβλήματα, απελευθερώνοντας τους ανθρώπινους εκπροσώπους ώστε να ασχοληθούν με πιο σύνθετες εργασίες.
    • Παράδειγμα: Το chatbot της Sephora παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές ομορφιάς, προτάσεις προϊόντων και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις. (Πηγή: ιστότοπος Sephora)

2. Βιομηχανία:

  • Προγνωστική συντήρηση: Η τεχνητή νοημοσύνη αναλύει δεδομένα αισθητήρων από μηχανήματα για να προβλέψει πιθανές βλάβες, πριν συμβούν, επιτρέποντας την προληπτική συντήρηση και ελαχιστοποιώντας τον χρόνο διακοπής λειτουργίας.
    • Παράδειγμα: Η Siemens χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψει βλάβες εξοπλισμού στα εργοστάσιά της, μειώνοντας τον χρόνο διακοπής λειτουργίας έως και 50%. (Πηγή: Μελέτη περίπτωσης Siemens)
  • Έλεγχος ποιότητας: Τα συστήματα όρασης που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να ελέγχουν τα προϊόντα για ελαττώματα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα από τους ανθρώπινους ελεγκτές.
    • Παράδειγμα: Η Foxconn, ένας μεγάλος κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών, χρησιμοποιεί συστήματα οπτικού ελέγχου που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό ελαττωμάτων στα εξαρτήματα smartphone. (Πηγή: «AI in Manufacturing: The Next Industrial Revolution», από την Deloitte)
  • Βελτιστοποίηση αλυσίδας εφοδιασμού: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιστοποιήσει τον εφοδιασμό, τη διαχείριση αποθέματος και την πρόβλεψη ζήτησης, για να βελτιώσει την αποδοτικότητα και να μειώσει το κόστος.
    • Παράδειγμα: Η Walmart χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιστοποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού της, προβλέποντας τη ζήτηση για προϊόντα και διασφαλίζοντας την αποτελεσματική παράδοση στα καταστήματα. (Πηγή: Εταιρικός ιστότοπος Walmart)

3. Υγειονομική περίθαλψη:

  • Πρόβλεψη ασθενειών: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει δεδομένα ασθενών (ιατρικό ιστορικό, γενετική, τρόπος ζωής) για να εντοπίσει άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν ορισμένες ασθένειες, επιτρέποντας την έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη.
    • Παράδειγμα: Το DeepMind της Google έχει αναπτύξει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να προβλέψει την οξεία νεφρική βλάβη έως και 48 ώρες πριν συμβεί. (Πηγή: Άρθρο περιοδικού Nature)
  • Εξατομικευμένα πλάνα θεραπείας: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσαρμόσει τα πλάνα θεραπείας σε μεμονωμένους ασθενείς, με βάση τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα και μειώνοντας τις παρενέργειες.
    • Παράδειγμα: Το IBM Watson for Oncology βοηθά τους γιατρούς στην ανάπτυξη εξατομικευμένων σχεδίων θεραπείας καρκίνου, αναλύοντας δεδομένα ασθενών και ιατρική βιβλιογραφία. (Πηγή: Ιστότοπος IBM Watson for Oncology)
  • Ανακάλυψη φαρμάκων: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία ανακάλυψης φαρμάκων, αναλύοντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να εντοπίσει πιθανούς υποψήφιους καταναλωτές φαρμάκων και να προβλέψει την αποτελεσματικότητά τους.
    • Παράδειγμα: Η Atomwise χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει πιθανούς υποψήφιους καταναλωτές φαρμάκων λόγω διαφόρων ασθενειών, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο και το κόστος ανάπτυξης φαρμάκων. (Πηγή: ιστότοπος Atomwise)

4. Χρηματοοικονομικά:

  • Εντοπισμός απάτης: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει δεδομένα συναλλαγών για να εντοπίσει μοτίβα που υποδηλώνουν ύποπτη δραστηριότητα, βοηθώντας στην πρόληψη οικονομικών απωλειών.
    • Παράδειγμα: Η Mastercard χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό και την πρόληψη κακόβουλων συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, σε πραγματικό χρόνο. (Πηγή: ιστότοπος Mastercard)
  • Αξιολόγηση κινδύνου: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα, να προβλέψει αθετήσεις δανείων και να αξιολογήσει τους επενδυτικούς κινδύνους, με μεγαλύτερη ακρίβεια από τις παραδοσιακές μεθόδους.
    • Παράδειγμα: Η ZestFinance χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αξιολογήσει τον πιστωτικό κίνδυνο για δανειολήπτες με περιορισμένο πιστωτικό ιστορικό, επεκτείνοντας την πρόσβαση στην πίστωση.
  • Αλγοριθμικό trading: Οι αλγόριθμοι που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αναλύσουν τα δεδομένα της αγοράς και να εκτελέσουν συναλλαγές με υψηλή ταχύτητα, βελτιστοποιώντας τις επενδυτικές στρατηγικές και μεγιστοποιώντας τις αποδόσεις.
    • Παράδειγμα: Η Renaissance Technologies, ένα εξαιρετικά επιτυχημένο hedge fund, χρησιμοποιεί αλγόριθμους που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη για ποσοτικό trading. (Πηγή: The Man Who Solved the Market, από τον Gregory Zuckerman)

Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα του πώς η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σε διάφορους κλάδους. Οι δυνατότητες που προσφέρει είναι τεράστιες και εξελίσσονται συνεχώς. Το βασικό συμπέρασμα, όμως, είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλώς μια φουτουριστική τεχνολογία· είναι ένα πρακτικό εργαλείο του σήμερα που οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.